Megtörtént a béremelés

Békés megyében – azon belül a Sarkadi Járási Hivatalnál foglalkoztatottak esetében –  is életbe lépett az állami tisztviselőkre vonatkozó új illetményrendszer.

Az állami tisztviselőkről szóló 2016. évi LII. törvény hatálybalépésével a Békés Megyei Kormányhivatal sarkadi járási hivatali dolgozói számára 49 főt illetve a tartósan távollévők helyén foglalkoztatottakat érintően, 2016. július 1-től átlagos mintegy 35%-os béremelésre került sor.

A közszféra ezen területén 8 éve nem volt változás, így mindenképpen indokolt volt az ilyen irányú „bérfejlesztés”. Az emelés mértéke nem volt egységes, amit számokkal is alá lehet támasztani. Hivatalunk esetében a legnagyobb mértékű emelés 82%-os, míg a legalacsonyabb 20%-os volt. A legnagyobb összeg amellyel emelkedett egy adott dolgozó illetménye bruttó 128 000.-Ft volt, míg a legkisebb bruttó 46 000.-Ft.

Nagyobb arányú illetményemelésbe részesültek az új szabályozás következtében a középfokú végzettséggel rendelkező ügyintézők, míg az átlagosnál kisebb mértékűben a vezető munkakört betöltő kormánytisztviselők.

Az állami tisztviselőkről szóló jogszabály értelmében az állami tisztviselők illetménye nem alapilletményből, valamint kiegészítésekből és pótlékokból áll, hanem az előmenetelhez kapcsolódóan sávosan állapítják meg.

Mindenképpen az állapítható meg, hogy az újonnan kialakított illetményekben az eddigi jellemzőkön túl – végzettség, életkor – jobban érvényesíthető az ellátott feladathoz kapcsolódó munkateher, felelősségi viszony. Mindezt természetesen az időszerű teljesítményértékelés is megalapozza. Az informális, többségi dolgozói visszajelzések is ezt támasztják alá.

A béremeléssel együtt a járási hivatalban dolgozók feladata, felelőssége is változott. Az állami tisztviselőknek 2017. július 1. után vagy már a belépéskor rendelkeznie kell a közigazgatási tanulmányok szakirányú továbbképzés nyújtotta végzettséggel, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervez, vagy két éven belül kell megszereznie a képesítést. A kormány fontos célkitűzései – mint amilyen a közigazgatás megreformálása, vagy az egyablakos ügyintézés kialakítása – mellett ezzel a döntéssel a közszolgálati életpálya modal is bevezetésre kerül.