KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉSI SZOLGÁLTATÓK JÁRMŰVEIN BÉRLETTEL, ILLETVE ÁLLAMILAG NYÚJTOTT KEDVEZMÉNYT IGÉNYBE VENNI SZÁNDÉKOZÓ (PL. NYUGDÍJAS) UTAZÓK FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

A közösségi közlekedésben (BKK Zrt., MÁV Start Zrt., Volán Zrt.) 2017 során lépcsőzetesen bevezetésre kerül az új elektronikus jegyrendszer. Ezt követően a tömegközlekedési eszközök és az utazási kedvezmények csak közlekedési kártyával lesznek igénybe vehetők.

Az úgynevezett NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszer) keretében kiadásra kerülő közlekedési kártya igényléséhez szükség van egy előzetes regisztrációra, amely NEK regisztrációt az állampolgárok az okmányirodákban és a kormányablakokban már most megtehetik.

 

A tervek szerint:

  • Aki rendelkezik 2016. január 1. után kiadott elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal, az NEK-regisztráció nélkül is igénybe veheti majd az egyes közösségi szolgáltatók által nyújtott (teljes árú) elektronikus díjtermékeket.
  • Amennyiben az ügyfél a közösségi közlekedésben államilag nyújtott kedvezményt (pl. 90 %-os jegykedvezmény) is igénybe kíván venni, ebben az esetben NEK-regisztrációval is rendelkeznie kell, függetlenül attól, hogy 2016. január 1. után kiadott elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító igazolványa is van.

Az előzőek értelmében a megjelenő ügyfeleinknek javasolni fogjuk, hogy amennyiben az aktuális okmányigénylésük miatt (személyazonosító igazolvány, -vezetői engedély, útlevél) személyesen felkeresik a kormányablakunkat, szükség esetén már most kérjék az ügyintézőktől a NEK regisztrációt is. Ezzel az ügyintézés ideje 2-3 perccel növekszik meg.

Az okmányokhoz készülő hivatalos fénykép és aláírás a NEK regisztrációhoz is felhasználható, ezzel az ügyfelek elkerülhetik az újbóli sorban állást, időpontfoglalást, és személyes megjelenést az ügyfélszolgálatokon.

További hasznos információk megtalálhatók a www.kormanyablak.hu vagy a  www.nek.hu honlapokon.